In bepaalde gevallen is het verplicht om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te installeren op parkeerterreinen van gebouwen. 

Elektrisch rijden is aan een sterke opmars bezig in Vlaanderen. Om de overstap naar elektromobiliteit te kunnen maken, is het belangrijk dat een elektrische wagen gemakkelijk kan opladen. Daarom wordt er proactief een minimum aan laadinfrastructuur voorzien op bepaalde parkeerterreinen bij bepaalde gebouwen. De overstap wordt vergemakkelijkt en wordt ook het steeds weer openbreken van parkeerterreinen voor de installatie van laadinfrastructuur vermeden.

Deze verplichtingen zijn het gevolg van de Vlaamse omzetting van de Europese Richtlijn over de Energieprestatie van Gebouwen(opent in nieuw venster).

Voor welke gebouwen?

Sinds 11 maart 2021 gelden er verplichtingen voor de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op parkeerterreinen van gebouwen. Concreet zijn ze van toepassing op gebouwen waarvoor vanaf 11 maart 2021 een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor nieuwbouw of voor een ingrijpende renovatie. Vanaf 1 januari 2025 komt er ook een verplichting voor de installatie van de oplaadpunten op parkeerterreinen van niet voor bewoning bestemde gebouwen met een parkeerterrein met meer dan 20 parkeerplaatsen. Dergelijke parkeerterreinen moeten uiterlijk op 1 januari 2025 over minstens 2 oplaadpunten beschikken.

Overzicht van de verplichtingen voor laadpunten bij parkeerterreinen

Nieuwbouw

sinds 11 maart 2021)Ingrijpende renovatie

sinds 11 maart 2021)Bestaande gebouwen

(vanaf 1 januari 2025)Woon-gebouwen


Niet-woongebouwen

Parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen:

  • minstens 2 oplaadpunten
  • én laadinfrastructuur voor 1 op 4 parkeerplaatsen

Parkeerterrein metµmeer dan 20 parkeerplaatsen:

  • minstens 2 oplaadpunten


Een ‘ingrijpende renovatie’ is - specifiek in het kader van elektromobiliteit - de renovatie van een gebouw of parkeergebouw, waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat.

Laadinfrastructuur

Laadinfrastructuur is de infrastructuur voor leidingen, of minstens goten voor elektrische kabels, om de installatie van oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor elektrische voertuigen in een later stadium mogelijk te maken. Dit moet in brede zin worden opgevat, met inbegrip van aan de muur bevestigde kabelbuizen.

Bekabeling zelf is dus niet verplicht, noch de installatie van een oplaadpunt. Er moet enkel aan de minimumvereiste voldaan zijn dat er goten of wachtbuizen aanwezig zijn die bekabeling voor de installatie van een oplaadpunt op een later stadium mogelijk maken zonder dat er ingrijpende breek- of graafwerken nodig zijn.

Verplichtingen voor woongebouwen

Bij nieuwe woongebouwen met een parkeerterrein met 2 of meer parkeerplaatsen gaat het voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 11 maart 2021 om de verplichte installatie van de nodige infrastructuur om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats in een later stadium mogelijk te maken.

U laat dus leidingen plaatsen, of op zijn minst goten voor elektrische kabels, maar de laadpaal zelf hoeft er nog niet per se te staan.

Dezelfde verplichtingen gelden voor bestaande woongebouwen met een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen, waarvoor vanaf 11 maart 2021 een omgevingsvergunning is aangevraagd voor een ingrijpende renovatie.

Hierbij wordt een oprit niet gezien als een parkeerplaats, maar als een toegangsweg. Voor een binnengarage met twee plaatsen zal er bij nieuwbouw wel laadinfrastructuur nodig zijn.

Bestaande gebouwen

Voor bestaande woongebouwen waarbij geen ingrijpende renovatie gepland is, zijn er geen verplichtingen voor laadpunten of -infrastructuur.