Waarom elektrisch rijden


Vraag meer info tijdens uw installatie.

Fiscale voordelen.


Uw eerste elektrische wagen aangekocht? Proficiat! Je bespaart geld op dagelijkse basis.

Meest recente fiscaliteit laadstations

Voor Particulieren:

Belastingvermindering bij aankoop en plaatsing van een laadstation thuis:

  • Vanaf 1/09/2021 tem 31/12/2022: 45%
  • Vanaf 1/01/2023 tem 31/12/2023: 30%
  • Vanaf 1/01/2024 tem 31/12/2024: 15%
  • Vanaf 1/01/2015: nog niets voorzien

Voorwaarden:

  • Beperkt tot 1.500 euro per laadstation en per belastingplichtige.
  • Intelligent laadstation (laadtijd en laadvermogen kunnen sturen)
  • Groene stroomleverancier is verreist.

 

Voor Ondernemingen:

Verhoogde kostenaftrek:

  • Voor investeringen in laadinfrastructuur tussen 1/09/2021 en 31/12/2022: 200%
  • Voor investeringen in laadinfrastructuur tussen 1/01/2023 en 31/08/2024: 150%

Voorwaarden:

  • Laadinfra vrij toegankelijk voor derden tijdens de werkuren of buiten de normale werkuren


ENERGIEKOST - 70%

Een gemiddelde wagen verbruikt ongeveer 7 liter per 100 km. Aan de huidige tarieven (1,50 €/lit) betekent dit ongeveer 10,50 € per 100 km. Een EV daarentegen heeft bij normale omstandigheden en normaal rijgedrag een verbruik van ongeveer 18 kW per 100 km, wat op vandaag overeenstemt met een kost van ongeveer 3,2 € per 100 km. Met zonnepanelen wordt het nog groener en goedkoper.LAGE ONDERHOUDSKOSTEN

Van elektrische voertuigen is bekend dat ze minder onderdelen bevatten dan een benzine of dieselauto. EV rijders uit diverse landen getuigen dat de jaarlijkse onderhoudskosten tot 50% lager zijn.

Er zijn natuurlijk de klassieke kosten ten gevolge van het rijden zelf : banden die slijten, en in winter en zomer gewisseld moeten worden, ruitenwissers en ruitenwisservloeistof,… De koelinstallatie voor de omvormer AC/DC bevat koelvloeistof, die op tijd ververst moet worden. En ook al wordt hier regeneratief geremd op de motor, hebben we nog steeds remmen nodig. Tenslotte is een regelmatig nazicht van de batterij noodzakelijk.

“Wie vandaag de keuze maakt om te investeren in laadinfrastructuur, kan rekenen op onze steun. Het fiscale voordeel wordt zowel voor particulieren als ondernemingen jaar na jaar afgebouwd, want die infrastructuur is nu nodig. Voor ondernemingen vragen we dat de laadinfrastructuur voorzien wordt op een semipublieke plaats, zoals de bedrijfsparking. Zo kunnen ook mensen die in de buurt wonen, na de kantooruren en weliswaar tegen betaling, hun auto opladen”


Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

18-05-'21

De laadpaal als goede investering voor je bedrijf


Als bedrijf verdienen aan een laadpaal

Dat een laadpaal goed past bij een duurzame onderneming, dat het in sommige gevallen zelfs verplicht is om ze te installeren én dat er speciale subsidieregelingen zijn, dat is reeds geweten.

Maar hoe maak je die investering dan rendabel?


Nadat je een of meerdere laadpalen hebt laten installeren, kun je deze openbaar maken. Ze worden opgenomen in de verschillende apps die er zijn en je kunt dan voor iedere kilowattuur een vergoeding vragen. Wanneer mensen je laadpaal vervolgens gebruiken begin je dus met het terugverdienen van je investering! Welke prijs je precies kunt vragen? Dat heb je helemaal zelf in de hand (binnen bepaalde richtlijnen). 

* Openbaar maken tijdens of na de werkuren ; verschillende tarieven hanteerbaar voor derden, medewerkers, directie


Extra service voor klanten en werknemers

Na het investeren in een laadpaal kun je dus geld (terug)verdienen. Maar wat dacht je van de extra service die je door het hebben van een laadpaal biedt? Als je bijvoorbeeld een bedrijf in de horeca hebt, kan een laadpaal er zomaar voor zorgen dat een consument voor jou kiest in plaats van een concurrent. Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen die elektrisch rijden specifiek zoeken naar horecagelegenheden met een laadpaal. Zo verdien je dus indirect ook extra aan die investering in een laadpaal. Veel grote ondernemingen hebben dit al door, zo is McDonald’s steeds meer laadpalen aan het plaatsen en ook bij Lunch Garden kun je je elektrische auto opladen. 


Milieubewust imago

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om te investeren in een laadpaal. Dit heeft verschillende redenen. Het is voor een bedrijf belangrijk om een goed imago te hebben. Duurzaamheid wordt een steeds groter onderdeel van dit imago.

Plaats je één of misschien meerdere laadpalen? Dan laat je zien dat je waarde hecht aan het milieu en dat je verder kijkt dan alleen de winst.