Waarom elektrisch rijden


Vraag meer info tijdens uw installatie.

Fiscale voordelen.


Uw eerste elektrische wagen aangekocht? Proficiat! Je bespaart geld op dagelijkse basis.

Meest recente fiscaliteit laadstations

Voor Particulieren:

Belastingvermindering bij aankoop en plaatsing van een laadstation thuis:

  • Vanaf 1/09/2021 tem 31/12/2022: 45%
  • Vanaf 1/01/2023 tem 31/12/2023: 30%
  • Vanaf 1/01/2024 tem 31/08/2024: 15%
  • Vanaf 1/01/2025: nog niets voorzien

Voorwaarden 2024 tot 31/08:

  • Beperkt tot 15% van 1.750 euro per laadstation en per belastingplichtige.
  • Intelligent laadstation (laadtijd en laadvermogen kunnen sturen)
  • 100% groene stroomleverancier is verreist.

 

Voor Ondernemingen:

Verhoogde kostenaftrek:

  • Voor investeringen in laadinfrastructuur tussen 31/12/2022 en 31/12/2024: 150% *
  • Voor investeringen in laadinfrastuctuur zonder toegankelijkheid voor derden = 100%

Voorwaarden:

  • * Laadinfra vrij toegankelijk voor derden tijdens de werkuren of buiten de normale werkuren


ENERGIEKOST - 50%

Een gemiddelde wagen verbruikt ongeveer 7 liter per 100 km. Aan de huidige tarieven (1,85 €/lit) betekent dit ongeveer 11,50 € per 100 km. Een EV daarentegen heeft bij normale omstandigheden en normaal rijgedrag een verbruik van ongeveer 19 kW per 100 km, wat op vandaag overeenstemt met een kost van ongeveer 6,5 € per 100 km. Met zonnepanelen wordt het nog groener en goedkoper.LAGE ONDERHOUDSKOSTEN

Van elektrische voertuigen is bekend dat ze minder onderdelen bevatten dan een benzine of dieselauto. EV rijders uit diverse landen getuigen dat de jaarlijkse onderhoudskosten tot 50% lager zijn.

Er zijn natuurlijk de klassieke kosten ten gevolge van het rijden zelf : banden die slijten, en in winter en zomer gewisseld moeten worden, ruitenwissers en ruitenwisservloeistof,… De koelinstallatie voor de omvormer AC/DC bevat koelvloeistof, die op tijd ververst moet worden. En ook al wordt hier regeneratief geremd op de motor, hebben we nog steeds remmen nodig. Tenslotte is een regelmatig nazicht van de batterij noodzakelijk.

“Wie vandaag de keuze maakt om te investeren in laadinfrastructuur, kan rekenen op onze steun. Het fiscale voordeel wordt zowel voor particulieren als ondernemingen jaar na jaar afgebouwd, want die infrastructuur is nu nodig. Voor ondernemingen vragen we dat de laadinfrastructuur voorzien wordt op een semipublieke plaats, zoals de bedrijfsparking. Zo kunnen ook mensen die in de buurt wonen, na de kantooruren en weliswaar tegen betaling, hun auto opladen”


Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

18-05-'22

De laadpaal als goede investering voor je bedrijf


Als bedrijf verdienen aan een laadpaal

Dat een laadpaal goed past bij een duurzame onderneming én dat er speciale subsidieregelingen zijn, dat is reeds geweten.

Maar hoe maak je die investering dan rendabel?


Nadat je één of meerdere laadpalen hebt laten installeren, kan je deze openbaar* maken. Ze worden opgenomen in de verschillende apps en websites die er bestaan, alsook in de boordcomputer van de EV wagens. Hierdoor wordt de locatie en het tarief van je laadstation(s) kenbaar voor elke EV rijder.

Zodra mensen je laadstations gebruiken, kan je voor iedere kilowattuur een vergoeding vragen en begin je met het terugverdienen van je investering! Welke prijs je precies kan vragen als vergoeding voor de geleverde elektriciteit, dat heb je helemaal zelf in de hand (binnen bepaalde richtlijnen). 

* Openbaar maken kan 24/7 of enkel tijdens/ na de bedrijfsuren.


Extra service voor klanten en werknemers

Na het investeren in een laadpaal kan je dus geld (terug)verdienen. Maar wat dacht je van de extra service die je, door het bezitten van een laadpaal, biedt? Neem bijvoorbeeld een horecazaak. Een laadpaal kan ervoor zorgen dat een consument voor jou kiest, in plaats van je concurrent. Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen die elektrisch rijden specifiek zoeken naar horecagelegenheden met een laadpaal. Zo verdien je dus indirect aan de investering in een laadpaal. Vele grote ondernemingen hebben dit al door. Zo is McDonald’s steeds meer laadpalen aan het plaatsen en ook bij Lunch Garden, kan je je elektrische auto opladen. 


Milieubewust imago

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om te investeren in een laadpaal. Dit heeft verschillende redenen. Het is voor een bedrijf belangrijk om een goed imago te hebben. Duurzaamheid wordt een steeds groter onderdeel van dit imago.

Plaats je één of misschien meerdere laadpalen? Dan laat je zien dat je waarde hecht aan het milieu.